Mr. F.J. van Eeckhoutte: Communicatie vormt de rode draad

Een carrière van journalist naar advocaat, omgeschoold tot IT-projectleider, en vervolgens vol overtuiging terug naar de advocatuur; volgens mr. F.J. van Eeckhoutte wordt de rode draad in zijn leven gevormd door Communicatie. In een interview op 4 september 2009 vertelt hij over de invulling die hij voor zichzelf aan dit begrip heeft gegeven.

Studies

Als kind fascineerde het overbrengen van informatie mr. van Eeckhoutte al. Serieus pakte hij het onderwerp Communicatie op met een studie Journalistiek, aan het Instituut voor Journalisten te Brussel. Na het behalen van zijn diploma studeerde hij vervolgens Rechten, aan de Rijksuniversiteit Leiden (1988-1992).

Internet

De opkomst van internet

In de jaren ’90 vormde internet een openbaring voor de kersverse advocaat. Direct probeerde hij te achterhalen hoe de binnenkant van deze ontwikkeling er uit zag, overtuigd als hij was dat dit hèt communicatiemiddel van de nieuwe eeuw zou worden.

In 2000 liet mr. van Eeckhoutte zich omscholen tot IT-projectleider. Zijn carrière als IT-er duurde echter niet lang. Bij het uiteen spatten van de ICT-zeepbel ontkwam ook zijn werkgever niet aan een faillissement. Mr. van Eeckhoutte pakte vervolgens zijn eerdere beroep als advocaat weer op. Geïnspireerd door zijn ICT-ervaringen legde hij zich nu echter toe op het Internetrecht. Dit vakgebied bestond op dat moment nog niet in zijn huidige vorm.

Internet als naslagwerk

In het leven van mr. van Eeckhoutte speelt het internet een grote rol: zeker 60% van al het materiaal dat hij nodig heeft bij zijn werk haalt hij van gerenomeerde databanken, zoals www.rechtspraak.nl. Zoekmachines leveren de gewenste gegevens op, mits de goede zoekwoorden worden gebruikt.

Websites van een advocaat

Mr. van Eeckhoutte bouwde zelf zijn eigen site, www.vaneeckhoutteadvocaten.nl. Het onderhoud voert hij zelf uit. Hiermee houdt hij volop controle over uiterlijk én inhoud. Een eigen website onderhouden is een manier om een eigen visie te kunnen neerleggen. Zakelijk betekent de website vooral “Bereikbaarheid”.

Ook de website www.juridischwoordenboek.nl is door hemzelf opgericht, en levert veel voldoening op. Gelet op het hoge aantal bezoekers van ruim 30.000 per maand blijkt de site te voldoen aan een evidente informatiebehoefte. Het feit dat de site hoog scoort met googelen op “juridisch” geeft aan dat de techniek goed beheerd wordt.

Het Verschil tussen een Advocaat en een IT-er

Resultaat- versus inspanningsverplichting

De verantwoordelijkheden voor een IT-er en een advocaat liggen anders: een IT-project moet je afkrijgen, of dat nu op een mooie manier gebeurt of niet. De (web)applicatie of het CMS moet werken, punt uit. De eindstreep is concreet. Samenvattend heeft een IT-er een resultaat-verplichting.

Voor een advocaat geldt daarentegen een inspanningsverplichting. Volgens bepaalde lijnen en gedragsnormen moet er gemanoeuvreerd worden, hoewel een goede advocaat tegelijkertijd zijn beroep toch eigenwijs uitoefent.

Daarnaast typeren de meeste advocaten zich door goed te kunnen praten. Ten slotte vereist het winnen van een zaak niet alleen technische, juridische kennis, maar bovenal ook mensenkennis. De advocatuur is daarmee veel complexer dan de wereld van de IT.

Advocaat of IT-er?

Zowel bij het beroep van advocaat als dat van IT-er neemt het begrip Communicatie een prominente plaats in. Zijn kennis, interesses en ervaringen helpen mr. van Eeckhoutte om met zijn IT-klanten buiten het juridische vlak te kunnen praten. De verschillen tussen de rol van een advocaat en die van een IT-er zijn voor hem echter zo duidelijk, dat hij zich zonder aarzeling “advocaat” noemt, ondanks zijn kennis en affiniteit met de IT.


Van Eeckhoutte Advocaten is een succesvol advocatenkantoor, gespecialiseerd in ondernemingsrecht, ICT/internetrecht en intellectuele rechten, zoals auteursrecht, mediarecht, merkenrecht en octrooirecht. Het kantoor adviseert, bemiddelt en procedeert voornamelijk voor ICT-bedrijven, producenten en uitgevers en kan daarbij bogen op ruime ervaring en up-to-date kennis. Van Eeckhoutte Advocaten is gevestigd in Amersfoort en bedient clienten in binnen- en buitenland.